• Brievenbuspakketje in Nederland 2,79 en Belgie - Deutschland voor maar 3,95
  • Bezorgen in Nederland voor maar 4,95
  • Achteraf Betalen met Klarna
  • Iedere Week Nieuwe AANBIEDINGEN!
  • GRATIS cadeautje bij iedere besteding van 25 Euro!
  • Brievenbuspakketje in Nederland 2,79 en Belgie - Deutschland voor maar 3,95
  • Bezorgen in Nederland voor maar 4,95
  • Achteraf Betalen met Klarna
  • Iedere Week Nieuwe AANBIEDINGEN!
  • GRATIS cadeautje bij iedere besteding van 25 Euro!

Amaryllis Planten

Een amaryllis plant u met de onderste helft van de bol in de aarde. Gebruik gangbare potgrond welke geschikt is voor tuin of kamerplanten. Zorg ook voor een ruime pot zodat er rondom de amaryllisbol voldoende ruimte overblijft om water te geven. Vul de pot niet helemaal tot aan de rand met potaarde, zodat het water niet uit de pot kan lopen bij het geven van water.

Na het planten steekt de nek van de bol boven de grond en boven de pot uit (zie onderstaande foto). Vervolgens zet u de pot met de amaryllis bol op een warme plek, het liefst in de buurt van de kachel, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd de grond net als bij uw andere planten redelijk vochtig, niet te nat maar ook niet te droog. Afhankelijk van de variëteit bloeit de amaryllisbol binnen 6 tot 8 weken.

Amaryllis op glas

Ook kunt u uw amaryllis planten in een vaas of glazen pot, zonder grond. De amaryllis wordt dan op water in bloei getrokken (zie bovenstaande foto). U heeft daarvoor wel een geschikte glazen vaas nodig, die de amaryllisbol goed vast zet terwijl de wortels in het water hangen. Zorg ervoor dat het water net de onderkant van de bol raakt, waardoor ook nieuwe wortels gestimuleerd worden uit de bol te komen.

Enkele dagen nadat u de bol op water heeft gezet zal het water troebel en wat roodachtig kleuren. Geen probleem, ververs het water, spoel de wortels schoon en zet de bol terug op het glas. Soms moet u dit nog een keer herhalen maar daarna zal het water helder en fris blijven. Voor meer informatie over de Amaryllis bol kijkt u bij amaryllis verzorgen.

Amaryllis na de bloei

Dus wat u moet doen om een amaryllis over te houden, is haar na de bloei op een zo warm mogelijke plaats te zetten met veel licht. Ideaal is een hobby kas of serre maar het kan ook in de tuin op een plaats waar ze zoveel mogelijk in de zon staat. Als eind september, begin oktober, de nachttemperaturen kouder worden haalt u haar weer binnen. In een kas of serre kan zij blijven staan als ook daar de temperatuur zakt.

Er zal veel blad zijn aangegroeid bij uw amaryllis en dat kunt u er gewoon aan laten zitten. Ook in haar oorspronkelijke leef omgeving in Zuid Amerika is de amaryllis een evergreen; ze heeft jaarrond groene bladeren.

Nu, na de groeiperiode in de zomer, heeft de amaryllis haar winter-rust periode nodig. Net als de amaryllis in Zuid Amerika moet u haar een week of 8 bij een temperatuur van 10 tot 15 graad Celsius zetten. Laat haar groene blad er aan zitten, dit komt de plant alleen maar ten goede. In deze periode zal uw amaryllis nauwelijks groeien en dus weinig water nodig hebben maar het groene blad zal toch nog water verdampen dus, probeer de grond in de pot wel een beetje vochtig te houden.

Amaryllis weer in bloei trekken

Na deze rust periode zet u de amaryllis weer in de warmte, liefst bij 20 graden of meer. Bij het voelen van deze warmte zal uw amaryllis bol denken dat de winter-rust periode weer voorbij is en de lente is begonnen. De amaryllis zal nu weer verder gaan met groeien en gaan bloeien.

Ook als u alles goed heeft gedaan om de amaryllis over te houden komt het toch wel eens voor dat een amaryllis toch niet bloeit. In dat geval zijn de omstandigheden niet gunstig genoeg geweest voor de amaryllis om een bloem aan te leggen. De zomer is niet warm genoeg geweest waardoor de Amaryllis niet voldoende is aangesterkt of ze heeft in een te kleine pot gestaan waardoor zij zich niet goed kon ontwikkelen. Misschien was er te kort licht of niet de juiste voeding in de grond… houdt er in ieder geval rekening mee dat het niet altijd lukt uw Amaryllis weer in bloei te krijgen.

Wat doe ik met de uitgebloeide bloemen?

Soms leest u dat het beter is de bloemstelen af kunt snijden, maar dat is beslist niet waar. Het kan geen kwaad als u ze wel af snijdt, maar ook de bloemstelen zijn voorzien van bladgroen en zorgen voor de fotosynthese waar de amaryllis bol baat bij heeft. Uitgebloeide bloemen kunt u er net boven de bloemsteel, af knijpen maar dat is niet echt nodig. Als u geluk heeft kunnen er zelfs mooie zaadknoppen groeien op de bloemsteel. De bloemstelen zullen vanzelf afsterven en als ze verdord zijn kunt u ze verwijderen.

Amaryllis

Sorteren op: